Neem contact op

Ons onderwijs

voor hoogbegaafde leerlingen

Uniek aan onze aanpak is dat de kinderen vanuit het top-down thinking (denken vanuit het grote geheel) en deep-level-learning (meer de diepte in) begeleid worden in een rijke leeromgeving die is afgestemd op hun intelligentie en interesses.
Binnen onze HB-groepen krijgt het kind de vrijheid om de grenzen van zijn/ haar mogelijkheden te ontdekken en te leren om deze optimaal te benutten. In de HB-groepen maken wij daarnaast het verschil door met ontwikkelingsgelijken te werken aan projecten, waarin mindset en executieve vaardigheden een centrale plaats innemen.

Informatie

Binnen Aurora Basisonderwijs (Stichting Proo) is in 2018, in het kader van Passend Onderwijs, het Expertisecentrum hoogbegaafdheid Veluwe opgericht. 

In Ermelo krijgen kinderen uit groep 5 t/m 8 (van scholen binnen en buiten Aurora Basisonderwijs (Stichting Proo) twee dagen per week les met ontwikkelingsgelijken in de T.O.P.-klas op locatie van de Arendshorst. De overige drie dagen krijgen zij passend onderwijs in hun eigen klas. 

In Epe is deze mogelijkheid er voor kinderen uit groep 6 t/m 8 in de Eurekaklas op basisschool De Expeditie.

In het schooljaar 2024- 2025:
– is er op de Arendshorst in Ermelo één HB-groep, de T.O.P.-klas. Deze groep werkt op donderdag en vrijdag. 
– is er op de Expeditie in Epe één groep, de Eurekagroep. Deze groep werkt op maandag en dinsdag.

Hoe leren wij?

In ons aanbod besteden we aandacht aan:

  • Welzijn
  • Mindset
  • Onderzoekend leren
  • Leren leren
  • Leren denken
  • Leren leven
  • Samenwerken
  • Informatie over het onderwijsaanbod binnen de hoogbegaafdenklassen

Binnen de hoogbegaafdenklassen krijgen de kinderen twee dagen in de week een passend onderwijsprogramma aangeboden door een gespecialiseerde leerkracht.

Welzijn
In de hoogbegaafdenklassen staat het welzijn voorop. Het is belangrijk dat je lekker in je vel zit om goed te kunnen leren. We leren omgaan met gevoelens waarbij we rekening met onszelf en elkaar.

Ontwikkelingsgerichte houding
In de hoogbegaafdenklassen werken we aan een ontwikkelingsgerichte houding. We leren denken in oplossingen en mogelijkheden en maken gebruik van een groeimindset. We leren omgaan met feedback om ons reflecterend vermogen en maken ons leerproces zichtbaar en bespreekbaar met de leerkuil.

Onderzoekende houding
We stimuleren kinderen een onderzoekende houding aan te nemen. Wij prikkelen de nieuwsgierigheid en leergierigheid d.m.v. uitdagende opdrachten en projecten gebaseerd op de Taxonomie van Bloom. We dagen kinderen uit om de leerstof dieper en creatiever te verwerken. In projecten zoeken kinderen antwoorden op hun onderzoeksvragen en creëren daarbij zelf of samen een nieuw product.
Projecten sluiten we af met een open huis voor ouders en overige betrokkenen.

Leren leren
Wij doen aan vaardighedenonderwijs. We leren leren. Kinderen leren verschillende strategieën aan om de leerstof te verwerken. We oefenen herhalen, spreiden, samenvatten, het maken van een mindmap en vele andere manieren.
Daarnaast trainen we de executieve vaardigheden zoals, reactie-inhibitie, taakinitiatie, doelgericht doorzettingsvermogen, volgehouden aandacht, metacognitie, plannen, werkgeheugen, flexibiliteit, time-management, emotieregulatie en organiseren. Op deze manier zijn de kinderen goed voorbereid op het voortgezet onderwijs.

Leren denken
Leren denken doen we m.b.v. challenges. We trainen dan analytisch, praktisch en creatief denken. Analytisch denken kan ons helpen bij het verwerken van gegevens en het maken van een plan. Praktisch denken helpt ons om te onderzoeken of een idee realistisch en uitvoerbaar is. Door creatief te denken kom je tot oplossingen en mogelijkheden die leiden tot nieuwe ideeën en uitvindingen.

Leren leven
In de hoogbegaafdenklas ontdek je wat jouw kwaliteiten en uitdagingen zijn. Jouw leerbehoefte geeft aan welke vaardigheden zijzelf te leren hebt. De onderwijsbehoefte helpt de omgeving om te ontdekken wat de leerling nodig heeft om zich te ontwikkelen. Als je weet wat je nodig hebt, kun je leren voor het leven.

Samenwerken
In de hoogbegaafdenklassen is het fijn dat hoogbegaafde kinderen ontwikkelingsgelijken treffen. Kinderen voelen zich begrepen en maken nieuwe vrienden. We oefenen samenwerken door verschillende rollen aan te nemen. We leren luisteren naar elkaar, een idee overbrengen, taken eerlijk verdelen en samen een opdracht tot een goed einde brengen. Samen spelen doen we tijdens groepsopdrachten, spel en buiten spelen in de pauze of op andere vrije momenten.

Een school van Aurora Onderwijsgroep

Over Expertisecentrum Hoogbegaafdheid

Binnen Aurora Basisonderwijs is in 2018 (toen nog Stichting Proo), in het kader van Passend Onderwijs, het Expertisecentrum hoogbegaafdheid Veluwe opgericht. In Ermelo en Epe bieden we twee dagen per week les met ontwikkelingsgelijken. Ook bieden we een digiklas.

Ons team
Copyright © 2025 Expertisecentrum HB Privacyverklaring
Weboplossing door    B&S Media IM